Многогодишни ягоди / Ягоди през цялата година

 

Мъничко червеничко с мъничко беличко или мъничко червеничко - царя от пътя отбива - що е то? Ягоди, разбира се. А сега си представете, че си ги имате на балкона през цялата година.

Малките и сладки ягоди ще се радват да виреят в гърнета и саксии по балконите. А от втората година нататък се раждат и ароматни плодчета - цели две култури годишно!

Повярвайте, никак не е трудно, но пък е много вкусно!

 

Ето и някои практични съвети как да ги отглеждате :

- Семената от ягоди покълват най-добре след студено обработване: поставете запечатания пакет със семена във фризера и го оставете да престои там от 2 до 4 седмици, а после ги оставете да се стоплят бавно и постепенно.

 • През втората половина на фувруари, когато ви „замирише“ на пролет, можете да ги посеете в тави за семена или в саксии, като съвсем леко покриете семето с пръст.

 • Поддържайте влажност и дръжте съда на полусенчесто място.

 • Перфектната температура за покълване на вашите ягодови растения е около 19 C.

 • Когато растението роди и втория си чифт листенца, разредете ги, като оставите от 8 до 10 см. разстояние помежду им, или ги пресадете в отделни съдове.

 • Когато пораснат достатъчно, че да намерят мястото си в градината, е важно да ги адаптирате към външната среда постепенно.

 • Бъдете внимателни, защото ягодите не виреят заедно с картофи, домати, патладжани, чушки, или на места, където е имало малини допреди 3 години.

 

~

Сладък жълт пипер - камбичка

 

Растението достига едва до 60 см, но дава щедра реколта от сладки 3-сантиметрови чушленца  в зелената и жълтата гама. Пъстро, нали?

Отглеждат се изключително лесно и бързо, и раждат плодове през цялото лято! Ако, както предполагаме, нямате оранжерия, сложете ги зад прозорец с южно изложение. Ще се чувстват чудесно и в съдове, ако са в затворено пространство с много слънчева светлина.

 

Как да си отгледате сами чушки-камбичики:

 

 • Семената ще покълнат за 10-21 дни, а температурата на почвата е добре да бъде 18-21 C.

 • Дълбочина на засаждане: 0,3 см.

 • Разстояние между семената: 2,5 см.

 • Разстояние между растенията: 40-50 см.

 • Обиране на реколта: 75 дни

 • Светлина: Изцяло на топло и слънчево разположение,  в оранжерия;


Посейте семената на 0,5 см. дълбочина в 7-10-сантиметрови съдове, заобиколени от качествен компост за семена и го поддържайте влажен. Разсад ще се появи между 10 и 21-вия ден, ако вирее на 18-20-градусови температури. Когато израснат поне два чифта листенца, им осигурете повече комфорт в самостоятелни съдове.

Когато достигнат 10-12 см. височина, разредете ги на 40-50 см. разстояние едно от друго в оранжерията, като оставите 1,5 см. от корените под повърхността на почвата. Поливайте го регулярно и го подхранвайте с тор, подходяща и за домати. Готови за консумация са едва когато узреят напълно и придобият обичайния си цвят.

Да ви е сладко!

 

~

Червената шапчица /  Бейби домати и Жълти точковци

 

Малките доматчета джуджета са чудесни именно за балкони и други малки помещения. Малки, но силни - със своите едва 55 см., те раждат по 50 грама вкусни и ароматни червени плодове.

 

Как да ги отглеждате?

Посейте ги във фина пръст пролетно време, на 1,5 см. дълбочина, дръжте на 18-20 градуса, и очаквайте да покълнат между 6 и 14 дни. Когато прецените, че са достатъчно големи, ги преместете в по-големи, 7-сантиметрови съдове. Едва когато растенията станат високи 10 см., това е знак да ги пренесете във финалния им дом. За целта постепенно ги приобщавайте към външната среда с някое слънчево и топло местенце, и ги поливайте редовно и обилно.

 

Джуджешкият сорт домати от Полша ще ви народи коктейлни жълти плодове - сладки, но с ядков привкус. Ще ги познаете по листата, които приличат на картофени….

 

Посейте ги във фина пръст пролетно време, на 1,5 см. дълбочина. Дръжте на 18-20 градуса, и очаквайте да покълнат между 6 и 14 ден. Когато прецените, че са достатъчно големи, ги преместете в по-големи, 7-сантиметрови съдове. Едва когато растенията достигнат около 20 см. височина, е време да ги пренесете в дома, който ще обитават занапред. Ако това не е оранжерия, ще е нужна аклиматизация - като постепенно ги приобщавате към външната среда. Посадете на 45 см. разстояние, на някое добре огряно от слънцето местенце, в плодородна почва, която често да поливате.

 

~

Великденски яйца в саксия - или Мини цветни Репички

Най-добрата приятелка на салата не спира да ни изненадва в розови, червени, лилави и бели цветове отвън, и свежо бяло - отвътре. Настроени са добронамерено към различни видове почви и условия, за да можете да ги хрускате навсякъде! Единственото, което трябва да направите, е да ги засадите недълго след последното заснежаване… и някак да имате търпение до лятото!

 

~

Френски морковчета

Франция ни е дала не едно и две неща, а тези малки, сладки морковчета (5-6 см.) са специални, защото произлизат от парижките пазари. Виреят в контейнери или в плитки и тежки почви. Покривайте ги, за да ги предпазите от буби - най-добре ги сприятелете със салатения лук или мини невена в градината си.

 

За да избегнете бучки, издълбайте почвата на дълбоко и докато е суха и с фина текстура (поне 10 см.)

 

~

Разперена многоцветна марулка

 

Миксът от шест различни вида листа маруля расте по-бързо, отколкото можеш да го изядеш! Цветовете му минават през цялата гама на салатената дъга - светло и тъмно зелено, червено - все в различни форми и текстури. Можете да си отгледате до четири разилчни бейби листа, или пък да ги изчакате 40-50 дни да станат големи, зрели и отговорни салати, както подобава.

 • Период на покълване: 7-14 дни

 • Температура на почвата при покълване: 4-23 C

 • Период на прибиране на продукция: 30-75 дни

 • Дълбочина на засаждане: 0,3 см

 • Разстояние между семената: 0,5 см.

 • Разстояние между редовете: 30-45 см.

 • Разстояние между растенията: 15-20 см.

 • Обича слънчеви локации;

Марулята е издръжлива и бихте могли да я засадите веднага щом почвата е готова за преработване. Семената се посаждат на 0,3 см. дълбочина, и се поливат премерено. Когато попораснат между 3-5 см., разсадете ги на разстояние между 15 и 20 см. Овлажнявайте почвата, когато навън времето е сухо.

Обирайте продукцията от марулените растения, когато достигнат 10-15 см. височина, като използвате ножица. Оставете 2-3 см. да се подават над почвата, или откъснете само външните листенца, тъй като марулките си поникват отново. Посявайте на всеки 4-5 седмици, за да си имате свежи марули постоянно! Най-добре се справят с начинанието в по-хладно време.

~

(Черни) ядливи виолетки

От семената ще поникнат кадифени, почти изцяло черни цветя. Но не само че са красиви, но и са вкусни! Да, правилно прочетохте. Ядливите цветя обикновено живеят и раждат по две години, но ви препоръчваме да ги посаждате всяка година, като започнете още през пролетта. Дори може да ги прехвърлите от мястото на сеитба директно в крайното място, където планирате да ги държите.

Още след 6 до 8-та седмица на последната зимна скреж, посейте семената и покрийте със съвсем малко пръст. Оставете на тъмно и изчакайте 10-20 дни да покълнат, като не забравяте да ги поливате, разбира се.

Ако решите да си отглеждате ядливи виолетки за по-късна реколта, можете да пропуснете горните стъпки и да посеете направо през средата на пролетта, когато сте сигурни, че няма вероятност от измръзване. Резервни варианти за посяване за през късното лято или ранната есен в региони, характеризиращи се с мек зимен климат.

Постепенно приобщавайте младите растения към външната среда и ги посадете на 15-20 см. разстояние едно от друго.

Инструкции за засаждане 

Последвайте ни в социалните мрежи

 • Facebook Social Icon

​© 2019 by Plantaboo. Proudly created with Wix.com